De koerp volksdansgroep


Het begon allemaal in 1978. Enkele Jezus-Eikse jongeren gingen op zoek naar een prettig tijdverdrijf en wat later was de druivenstreek een vereniging rijker: volksdansgroep de Koerp. Het streekwoord “koerp” is de benaming van het gedeelte van een druivenserre dat zich onder de boogvorm bevindt. Met wat fantasie vinden we deze vorm ook terug als buiging bij het volksdansen. Het repetitielokaal was bij aanvang het chalet Isca. Nadien verhuisde de Koerp naar de Markthalle en Ter Ijse. Vanaf 1985 wordt er elke donderdagavond gedanst in het gemeenschapscentrum de Bosuil te Jezus-Eik. U kent de Koerp waarschijnlijk ook wel van de vele deelnames aan de Druivenstoet met hun zelfgebouwde praalwagens. Vier jaar na elkaar sleepten zij zelfs de overwinning in de wacht!

Bij de Koerp staat ‘verbroederen’ ook op het programma. Zo verbroederde ze met groepen uit Alkmaar(NL), Bacharach(D), Bruttig(D), Macon(F) en Lecco(I). Een weekendje naar het buitenland hoort er dus ook wel eens bij.

Een 15-tal dansers vormen momenteel de vaste kern van onze groep: mensen uit de druivenstreek en omliggende gemeenten. We dansen vooral om het plezier, maar ook om evenementen, feesten en stoeten een folkloristisch tintje te geven. In een ontspannende en kameraadschappelijke sfeer komen dansen uit Vlaanderen, West- en Oost-Europa, de Balkan, Israël, Midden- en Zuid-Amerika, … wekelijks aan bod. Verschillende dansstijlen dus, gekruid met interessante achtergrondinformatie brengen heel wat variatie in de repetities waar het plezier van ‘samen dansen’ centraal staat. Voor elk wat wils dus! Iedereen is van harte welkom op donderdagavond van 20u30 tot 22u in GC De Bosuil.

Contactpersoon:

Ingrid Baeb
Brusselsesteenweg 538
3090 Overijse
0488/ 914.386.
E-mail: ingridbaeb@telenet.be

2019 - Dorpsraad Jezus-Eik hosted by Lifehost.org