1884


 

1884 – Leonard Boon opent een ‘estaminet’ aan het Leonardkruispunt

In 1884 was de Waversesteenweg (nu de Brusselsesteenweg) nog een smalle baan. Er konden amper twee karren elkaar kruisen. De voorbijgangers die van van Oudergem kwamen, die door het Zoniënbos trokken, zagen rechts van de baan, enkele meters voorbij het kruispunt met de Waversesteenweg en de Steenweg op Sint-Jansberg (grote ring), een grote woonwagen staan.

In die tijd was dit niets ongewoons. Het kwam vaak voor dat men hier en daar langs de baan een woonwagen van een foorkramer of zigeuner zag staan die er een tijdje bleef uitrusten. Dit was hier niet het geval want de woonwagen stond niet langs de kant van de baan maar wel midden tussen de bomen op enkele tientallen meters van de rijweg.

Er was bovendien geen enkel paard te bespeuren, het toen onontbeerlijke trekdier om een dergelijke wagen te verplaatsen.

Eén enkele persoon betrok deze woonwagen.

Het was de tweeënveertige Leonard Boon. Hij was een forsgebouwde man die de indruk gaf er zich blijvend te willen vestigen. In zijn woonwagen stond een bed, een kast, een tafel, een paar stoelen en een plattebuiskachel, die men wel eens ‘een Leuvense stoof’ noemde. De stoofbuis stak ongeveer een meter boven het dak uit en als de kachel brandde bleef de rook er als mist tussen de bomen hangen.

Onder de wagen die men via een houten trap kon betreden, groef de bewoner een brede gracht op manshoogte uit, die hij als kelder inrichtte. Het werd voor iedereen duidelijk dat deze man aanstalte maakte om er definitief te blijven wonen. Eén van zijn vrienden schilderde boven de ingangsdeur in hoofdletters : ‘A L’AMBULANCE ESTAMINET – LEONARD BOON’. Hij maakte reclame voor het toenmalige gekende en zeer geapprecieerde Brusselse bier met een bord : ‘VIVE LE BON FARAO’.

De staanplaats was goed gekozen : aan de kruising van twee grote banen. De klanten lieten dan ook niet lang op zich wachten.

De drank was er verzorgd en bovendien was de uitbater een joviaal man die zich misschien niet veel aantrok van administratie en reglementen maar die vlug het vertrouwen won van voerlieden en koetsiers die er hun pint kwamen drinken terwijl ze hun paarden even lieten uitblazen.

2019 - Dorpsraad Jezus-Eik hosted by Lifehost.org