1956


 

1956 – De eerste WAWA-caravan rolt van de band in Jezus-Eik

In Jezus-Eik wordt van 1956 tot 1971 de WAWA-caravan aan de lopende band geproduceerd. Een opvallende reeks caravans vanwege hun hefdak en de ronde vormen.

Ir. Watteyne ontwikkelt een rubber-veersysteem en vraagt daarvoor, al vóór de Tweede Wereldoorlog, een octrooi aan. Deze vering is te gebruiken voor kleine aanhangers en vouwwagens.

In de oorlog gebruikt Watteyne het systeem voor een fiets-aanhangertje dat wordt verkocht onder de naam “WA-WA”.

In dat fietskarretje kan ook een kind zitten en er is een geheime bergplaats aangebracht. Men gaat er van uit dat zo’n karretje met een kind erin een prima dekmantel is voor smokkel en daarvoor wordt de “WAWA” dan ook veelvuldig gebruikt.

In 1954 koopt Louis Dombard het octrooi voor het veersysteem van Watteyne. Na een paar jaar experimenteren komt Dombard in 1956 met de eerste caravan op de markt, de WAWA 160.

De concurrentie van, aan de lopende band geproduceerde, buitenlandse caravans leidt tot de stopzetting van de  productie in 1971. Het bedrijf Dombard heeft zich sindsdien toegespitst op verkoop en onderhoud van aanhangers en aanverwante producten.

Een brand in 1986 heeft ervoor gezorgd dat er van de archieven omtrent de productie niet meer overblijft dan een paar foto’s.

Behalve een paar loodsen en enkele caravans in privé bezit zijn er weinig zichtbare sporen van dit erfgoed.

2019 - Dorpsraad Jezus-Eik hosted by Lifehost.org